Вредност на недвижности

Купувањето недвижен имот или дом бара повеќе анализи и споредби.  Важно е да се проверат и да се земат предвид сите можни фактори кои би можеле да влијаат на удобноста на вашиот иден живот и животот на вашата фамилија односно, дали вредноста е соодветна на цената која е побарана.

Еве некои параметри за споредба

– Зошто се продава станот
– Колку долго се продава
– Дали цената е фиксна или може да се договори

ЛОКАЦИЈАТА НА СТАНОТ:

– Дали околината е тивка
– Дали во зградатата или во близината има кафиќи, дискотеки, некоја фирма или слично
– Загадување (постои ли некоја блиска фабрика, пиварница, зоолошката градина, итн.)
– Дали станот е свртен кон улица или двор
– Каков е сообраќајот на улицата
– Близина до медицинскиот центар, супермаркети, училишта, градинка, пазар
– Близина на јавниот транспорт

ОД КОЈА ГОДИНА Е ЗГРАДАТА:

– Кои градежни материјали  се користеле
– Дали објектот е здрав (без влага, пукнатини предизвикани од слегнување на почвата, надградби, итн.)
– Ако зградата е постара- дали инсталациите во зградата се реновирани и кога

КАТНОСТ:

– На кој кат е станот
– Ако е сутерен- дали тоа е навистина сутерен или подрум
– Ако е на пониските катови дали има влага и доволно природна светлина
– Ако е на најгорниот кат, каков е покривот  (рамен, закосен, поправен или не …)
– Према која страна на  светот гледа станот
– Ако е на приземје или прв кат колку е бучно, дали е нарушена приватноста од
ниски прозорци и дали се обезбедени (прозорци) од провална кражба
– Дали има лифт – големина, состојба
– Дали лифтот оди спратот  каде што се наоѓа станот?

СТРУКТУРАТА И КВАЛИТЕТОТ НА СТАНОТ:

– Колку соби има и која е квадратурата
– Дали има подрум и / или други заеднички простории и каков е режимот на користење на истите
– Дали има шпајз во станот или некоја слична просторија надвор од него
– Дали имате соби кои се од минлив тип (да се влезе во една соба мора да се мине низ друга соба)
– Дали е возможно станот д а се преправи за да се добие повеќе или помалку простор (прозорци, греење …)
– Големината  на малите соби – собираат ли двоен кревет, работна маса, итн.
– Колку квадратни метри од станот се ходници и коридорите и дали е можно да се инаталираат плакари ислично во нив
– Дали е станот во неговата оригинална состојба или е модифициран од страна на сопственикот / реконструирано нешто во него
– Ако постојат тераси – колкави , кон каде гледаат, дали тие влегуваат во квадратурата  на станот
– Дали постојат ролетни  и во каква состојба се
– Какви се  плочките во купатило, кујна, итн.
– Состојбата на патосите: дали тоа е паркет, загреан патос, ламинат или нешто друго
– Состојбата на таваните – има доволно сијалични места
– Кујна – дали тоа одговара на сите потребни, стандарди и дали има доволно  простор за јадење
– Дали кујна и бања имаат природна вентилација или не
– Има ли знаци  на мувла поради кондензација во било кој дел од домот (особено во кујна и бања)
– Дали бањата е доволно голема да собере и машина за перење
– Гардероби и  плакари – ако ги има дали се доволно големи за сместување на вашите работи
– Дали станот има има тро фазна електрична енергија со сопствено броило
– Дали станот имал било какви проблеми со електричните инсталации
– дали станот има доволен број на електрични приклучоци
– Дали станот има  има топла вода
– дали станот некогаш имал било какви проплеми со водоинсталацијата
– Како е притисокот на водата во летните месеци

ТОПЛИНА:

– Каков вид на греење има: на дрво, калиеви печки, термо греење, централно/електрично парно или комбинација
– Ако е централно греење -која грејна површина е пријавена
– Како е добро централното греење во тој дел од градот
– Колкава е месечната сметка за греење (во зима)

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ:

– Дали има некој вид на Спогодба (класичен, со камера)
– Каков вид на телефонска линија (по можност дигитална, не двојно, PCM или FM уреди)
– Дали може да постои ISDN или слично.
– Ддали зградата има кабловска телевизија
– Дали е можно за кабелски интернет во истата зграда

ДОКУМЕНТИ:

– Дали станот е под хипотека
– Дали е зградата под хипотека
– Доказ дека продавачот има сопственост

СОСЕДИ:

– Кои ни се соседи – какви се соседите и каква е ситуацијата со сегашниот сопственик на станот